O kmetiji

Na skrajnem severovzhodu Slovenije ob tromeji Avstrije-Madžarske-Slovenije leži vas Šalovci, kamor se lahko pripeljete z avtom, kolesom, v zadnjih dveh letih pa tudi z vlakom, poiščete kmetijo Rengeo in tukaj boste toplo sprejeti. Na 40 hektarski kmetiji, na kateri se ukvarjajo s poljedelstvom, živinorejo in sadjarstvom, si lahko od dolge poti utrujen popotnik ogleda »čudne« živali (škotsko govedo, volnene svinje, perutnino kot so jo vzgajali naše babice in dedki) sonaravno pridelavo zelenjave, pozabljenih poljščin(lan, konoplja, ajda, proso, pira, rž, sončnice, buče…..)in sadja. Zaradi oddaljenosti od večjih mest – potrošnikov, so se odločili svoje pridelke predelati in tako lahko na kmetiji dobite pravi domači jabolčni kis in sok, pridelan iz starih sort (bobovec, moščanka, jurka, šmarnica….); pristno domače bučno olje in hladno stiskano sončnično, laneno, konopljino ,ričkovo in orehovo olje, polnovredne moke mlete na kamnu (pira, ajda, rž….), ajdovo in proseno kašo, suho sadje, domači rženi kruh, polnovredne testenine, suhomesnate izdelke. Za prodajo v oddaljene kraje pa so si omislili potujočo prodajalno, tako da so čim bliže svojim kupcem.

V bližini kmetije ni industrije, avtoceste ali kakšnega drugega osnaževalca. V zadnjem času se je v pokrajino vrinila železnica in kmetija upa, da bo kmalu tudi elektrificirana in bo tako čim manj obremenjevala okolje. Vsled tega so se na kmetiji odločili da se preusmerjo v sonaravno-ekološko kmetovanje, kar je tudi strategija »Krajinskega parka Goričko«, ki prihaja z velikimi pričakovanji tukajšnjega kmečkega življa.

V letu 2009 smo izgradili malo sončno elektrarno, ki že deluje in tako pri proizvodnji električne energije ne nastajajo odpadki, toplogredni plini, CO2 …

Velika želja pa jim je da bi oživela »Gorička Mariška« vlak iz petdesetih let, ki bi v to lepo pokrajino polno raznovrstnih divjih živali, rastlin in drugih zanimivosti pripeljala popotnike in turiste iz bližnjih-daljnih krajev in zdravilišč (Moravci, Radenci, Banovci, Lendava….).

Naša kmetija je tudi v Vodniku po kulinarični Sloveniji:

logo-6
salovci_ekoloska_kmetija_rengeo_3
ekoloska-kmetija-rengeo_18
image007
DPP_cvet

Se zanimate za naše izdelke?